Jul - Gran och tradition!

Jag har funderat på det här med julgran och hur den skall kläs/dekoreras och när den skall in i huset respektive ut ur huset!

Första funderingen är ju att julen faktiskt är en kristen tradition. Och enligt traditionen så ska ju julgranen faktiskt in i huset först den 24e, det vill säga på julafton. Den skall då också kläs och sedan slängas den 6e januari, alltså på trettondagen eller Epifania som är den sista stora kristna (jul)helgen.

Jag tror på gud och det här med tradition är verkligen något jag älskar, i synnerhet när det kommer till jul! Så även om det kanske låter lite konservativt från min sida så skulle jag verkligen vilja gå tillbaka till det med att klä julgranen på julafton och slänga den på trettondagen. Även när det kommer till kringliggande traditioner som att gå på midnattsmässan och fira jul på juldagen och inte som i Sverige, på julafton (Sverige är ganska unikt med det har jag kommit underfund med med åren. Trodde att det var så man gjorde i protestantiskt kristna länder, men jag hade fel). I år blir det dessvärre inte riktigt så eftersom jag tar mitt pick och pack och reser iväg till Berlin för att fira jul med Sharon. Men vad tycker ni som läser om det här med att ta ett steg tillbaka och inte påskynda julprocessen utan att låta julen vara det den enligt tradition också bör vara?

Jag tänker också lite på det med att klä julgranen. Här är jag inte alls lika "konservativ" som jag är med traditionerna. Jag älskar att klä granen med mycket ljus, många julgranskulor, mycket glitter och en klar och tydlig stjärna på toppen. Personligen börjar jag alltid med att sätta upp ljusen i granen och i år har jag införskaffat mycket ljus. Det ska lysa inifrån såväl som uta i topparna på granen! Efter det sätter jag upp glitter i rött och vitt/silver och även där snålar jag inte med dekorationerna. Slutligen klär jag granen nerifrån och upp med julgranskulor och även då i vitt och rött samt lite bjällror och ett jättevackert kors som jag fick av en gammal vän för några år sedan. När jag gjort det så släcker jag lamporna, tänder ljusen i julgranen för att inspektera så att den inte ser "naken" ut. Oftast slutar det med att jag gör några juseringar och eventuellt hänger upp fler julgranskulor i granen. Åter igen släcker jag lamporna, tänder ljusen i granen och inspekterar etc etc tills dess att jag är nöjd! Det absolut sista jag gör är då att sätta stjärnan på toppen. Och för mig innebär det också slutgiltigen att julen tågat in i huset. Och den stjärnan representerar och i min kristna tro den stjärna som vägleder Melchior, Caspar och Balthasar (de tre vise männen) till nyfödde Jesus. Därför är stjärnar så viktig för mig som kristen att ha just där (och inte en vanlig spetsig topp) eftersom just den stjärnan ska vara någon form av vägledning till gud, frälsning eller som i mitt fall något som värmer inombords och hjälper mig att inte glömma bort min tro och min tradition. Sedan har vi genom åren haft olika former av stjärnor på granen, stjärnor med fem uddar, med sex uddar, sju, åtta och till och med tolv uddar. I år är stjärnan vit/silver och femuddig, trots att jag försökte få tag på en sexuddig röd stjärna som jag minns att jag en gång hade om barn. Hur som helst är den stjärnan jag hittat nu väldigt fin och kommer säkert att passa bra på julgranstoppen :)

Ja, så går mina tankar runt julgranen och lite om traditionerna. Mindre viktigt för andra, ganska viktigt för mig och säkert för många andra också.

Men det julen i det stora hela handlar om för mig är ändå respekt och kärlek och fred! Att låta alla fira jul på det sättet som passar dem bäst samt att inte låta motgångar gå en emot. Sen gör jag också det här för att jag firar jul varje år som om den vore min sista och julen är ju min favorit högtid! Man kan säkert ta julen ur världen, men man kan inte ta julen från mig, kanske pyntet och traditionen, men inte the Christmas spirit!

Med det sagt så hoppas jag att få in många fina kommentarer (snälla kommentarer så klart) och glöm nu inte att det är jul det handlar om, so take a break from all your issues and problems, help each other out and try to share your Christmas spirit with as many as possible.

Många glada julhälsningar i förskott!

SSI

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0